Verwonderen @ 14 Feb 2017

Inspiratie

Op zondagochtend kijk ik vaak naar een programma dat De Verwondering heet. Annemiek Schrijver interviewt in dat programma een gast. Een bekende of minder bekende Nederlander.  Ze spreekt met haar bezoekers over hun diepste wortels. Ze gaat met hen de diepte in over de dingen die hen werkelijk raken.

Vorige week was officier van justitie Disa Jironet te gast. Disa is Soefi. Ze legde uit wat Soefi zijn voor haar betekent en met name ook wat het betekent in haar werk. Het helpt haar, zo zei ze, omdat ze er van overtuigd is dat alles één is. Ook is voor haar de volgende uitspraak een leidraad:

Alles is ofwel een uiting van liefde of een schreeuw om liefde.

In de uitzending lichtte ze toe hoe het Soefi zijn doorwerkt in haar werk als officier van justitie. Het betekent voor haar onder meer dat ze in verbinding naar de aangeklaagde probeert te kijken. Uiteraard vindt ze dat er gestraft moet worden en handelt daar ook naar, maar tegelijkertijd wil ze de mensen die terechtstaan ook bewust als mens blijven zien. Ze zegt dan ook vaak tegen hen: Ik veroordeel u niet als mens, maar wat u gedaan heeft veroordeel ik.

Op 30 oktober was Stijn Fens te gast. Deze redacteur van Trouw noemt zichzelf overtuigd katholiek. Hij houdt erg van de rituelen en zijn hart verlangt iedere dag naar Rome, zeker sinds hij er de paus ontmoet heeft. Maar, zo stelt hij, uiteindelijk gaat het, dwars door alle rituelen en wierook heen, toch maar om één ding: compassie, mededogen met anderen. Hij kiest daarbij de tekst van Mattheus 25: 35-36 :

Want ik ben hongerig geweest en Gij hebt mij te eten gegeven.. en zo voort.

Hij is er van overtuigd dat de de bedoeling van het leven is: compassie hebben en hij probeert daar naar te leven.

Normatieve professionaliteit

Wat we hier zien zijn voor mij voorbeelden van normatieve professionaliteit. Vooral Disa kan haar inspiratiebron en diepste wortels heel goed praktisch vertalen. Ze maakt er ‘op zitting’, zoals ze dat zelf bij herhaling noemt, voortdurend gebruik van. Het feit dat ze weet wat haar beweegt en waarom, het feit dat ze het ook in haar dagelijks handelen kan vertalen, is voor mij een prachtig voorbeeld van normatieve professionaliteit.

Mooi voorbeeld voor het onderwijs. Niet alleen voor ons als volwassen onderwijsmensen, maar ook om aan te leren aan leerlingen en studenten. Het betekent zeker niet dat we allemaal religieus of spiritueel zouden moeten denken en voelen, maar naar mijn idee is het zeker van belang om na te denken wat voor ons als individu de diepste wortels van het bestaan zijn en hoe deze zich vertalen in ons gedrag in ons dagelijks leven.

 

 


News powered by CuteNews - http://cutephp.com